megoszt

Koronák, hidak

 • Mi a korona?

  A porcelán korona megvédi a fogát az esetleges törésektől, helyreállítja a fogat, ha abból nagyobb darab hiányzik, vagy már túl nagy a tömés.

  Sapkaszerűen beborítja az előkészített fogat, ami ez által teljesen megújul és restaurálja a fog eredeti formáját.

 • Miért lehet szükségem koronára?

  A porcelán korona megvédi a fogát az esetleges törésektől, és a további foganyag veszteségtől, nagyon tartós, és a színét is megőrzi.

  Előfordul, hogy akkor is alkalmazzuk, ha jelentősen szeretnénk javítani a fogak megjelenésén, a szín és formai korrekciókat is gyönyörűen meg lehet oldani vele.
  Továbbá, híddal történő fogpótlás esetében koronák lehetnek a híd tartópillérei.

 • Hogyan készül a korona?

  A koronák és hidak rendkívül esztétikusak, senki nem mondja meg róluk, hogy nem az eredeti fogai.

  Fémkerámia koronák: a fémkerámia koronák alapja egy erős nikkelmentes, antiallergén fém vagy arany váz, melyre ráégetik a porcelánleplező réteget. Ennek köszönhetően olyan lesz, mint az eredeti fogak.

  Cirkónium koronák: A cirkónium koronák alapanyaga a cirkónium-dioxid. Ez egy nagy keménységű teljesen fémmentes anyag. A cirkónium korona számítógépes CAD-CAM tervezéssel kerül kialakításra. Erre az erős és kemény vázra kerül a porcelán réteg, mint a fémkerámia korona esetében. A cirkónium korona nagy előnye a fémvázassal szemben, hogy jobb a fényáteresztő képessége, ezért még természetesebb. A cirkónium még erősebb, mint a fém alapú korona.

  Préskerámia koronák: Klinikánkon e.max préskerámia koronákat is alkalmazunk. A préskerámia korona lítium diszilikátból készül, ami a legerősebb szájba alkalmazott kerámia, amit napjainkig teszteltek. Nagy előnye továbbá, hogy kiemelkedő esztétikai hatást lehet elérni vele. A préskerámia fémmentes pótlás, amelyek teljes mértékben antiallergén.

 • Mit jelent ha a korona alatt a fogat csappal kell megerősíteni?

  Előfordulhat, hogy a fog nagymértékben károsodott és nem áll rendelkezésre annyi foganyag, ami elegendő lenne a korona megtartásához.

  Ilyen esetben a gyökérkezelt fogaknál a gyökércsatornába, a fogtechnikai laborban készített csapot vagy üvegszálas csapot lehet ragasztani, melyre már stabilan ráépíthető a korona.

 • Amíg a korona elkészül, kapok ideiglenes fogakat?

  Igen, amíg a fogpótlása elkészül, a rendelőben azonnal készítünk Önnek ideiglenes fogpótlást. Természetesen ez nem olyan szép és tartós, mint egy igazi korona, de annyira jó, hogy nem fog senkinek feltűnni.

 • Meddig tart a kezelés?

  A kezeléshez kb. 1-2 hét szükséges. Ez idő alatt 2-3 alkalommal kell ellátogatnia a rendelőnkbe. Első alkalommal lenyomatot veszünk, azután a technikus elkészíti a korona vázát – vázpróba, majd a harmadik alkalommal beragasztás.

 • A korona észrevehető lesz? Meg lehet nézni előtte, milyen lesz?

  A korona nem lesz észrevehető, olyan szép és természetes lesz, hogy senki nem tudja megállapítani, hogy nem igazi fog.

  A korona színét, közösen nagy körültekintéssel választjuk ki, és amikor elkészül teszünk egy próbát, hogy minden rendben van-e. Ha igen, csak ezt követően ragasztjuk be véglegesre. Mosolya így lesz a lehető legtökéletesebb.

 • A korona elromolhat, mint a fogak?

  A korona önmagában nem romlik el, de ha nincs megfelelően tisztítva, ápolva a széleknél a fog romlásnak indulhat. Ezért nagyon fontos elsajátítani a helyes tisztítást, amit kollégáink meg fognak mutatni önnek.

 • Mennyi ideig tart egy korona?

  Megfelelő ápolás esetén 10-15 évig is kitart.

 • A fém kilátszik a korona széleinél?

  Bár a fémkerámia koronáknak valóban van egy fém váza, de az soha nem fog látszani, mert a nálunk készült koronák mindegyike rendelkezik egy úgynevezett porcelán vállal, ami biztosítja, hogy a fém soha nem fog megjelenni.

 • Mennyibe kerül a korona?

  A MindentMent-nél kedvező árakkal találkozhat, amire árgaranciát vállalunk!

  Ha eljön hozzánk ingyenes konzultációra, elkészítjük pontos javaslatunkat és árajánlatunkat.
  Ez semmilyen kötelezettséggel nem ját az Ön részéről és teljesen ingyenes.

  < Itt kérheti javaslatunkat >

 • A koronával más lesz az érzet vagy a rágás?

  Mivel a korona alakja eltér a korábbi fog formájától ezért első alkalommal még szokatlan lehet, azonban ennek néhány napon belül teljesen meg kell szűnnie.

  Ha ezt követően is érezhető a szokatlan érzés, akkor igazítani kell a harapáson, ez nem hiba, a szokásos protokollhoz tartozik.

 • Hogyan kell ápolni a koronát?

  A korona és az alatta lévő fog élettartama nagymértékben attól függ, hogy megfelelően ápolják-e. Ugyan a korona nem romlik el, viszont a fog romlásnak indulhat a széleknél, ahol csatlakozik a koronával.

  Ezért nagyon fontos, hogy ezeken a területeken is tisztítani kell, úgy mint a többi fogat. Munkatársaink meg fogják mutatni Önnek a helyes tisztítási eljárást.

 • Fájdalmas a korona készítés?

  Olyan korszerű eszközök és érzéstelenítés áll a rendelkezésünkre, hogy a kezelések egyáltalán nem lesznek kellemetlenek.

  Az érzéstelenítő beadása előtt egy speciális zselét használunk, úgyhogy még azt sem fogja érezni.

  A helyi érzéstelenítést lidocain helyett, sokkal modernebb articain hatóanyag tartalmú Ultracain Forte nevű gyógyszerrel végezzük. Ennek nagy előnye, hogy gyorsabban hat, nagyon erős a fájdalomcsillapító hatása, és a minimális hatóideje 75 perc.

  A korona elkészítése teljesen fájdalommentes.

 • Mire kell vigyázni a koronák esetében?

  A koronák általában 8-15 évig jók, rendszeres és megfelelő szájápolás mellett. Az élettartam függ attól is, hogy milyen erőhatásnak van kitéve a korona, milyen mértékben kopik el.

  Kerülni kell a rossz szokásokat, mint a csikorgatást, szorítást, hideg anyagok, jég rágását, vigyázni kell a keményre harapással (magok, egyéb tárgyak) nem szabad tépve harapni, enni és csomagolásokat kibontani a fogakkal.